Proteinový koktejl průvodce

Průvodce proteinovými koktejly

Proteinový koktejl je rychlý a snadný způsob, jak dodat tělu potřebné bílkoviny. Dodávají se v různých příchutích, takže si můžete vybrat tu, která vám bude vyhovovat. Můžete také přidat ovoce nebo jiné přísady, aby byl koktejl ještě výživnější. Proteinové koktejly jsou skvělou volbou pro sportovce nebo lidi, kteří jsou se snaží budovat svaly. Jsou také dobrou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout, protože vám mohou pomoci cítit se déle sytí.

Pokud hledáte  koktejl s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin, měli byste vyzkoušet některou z mnoha značek, které jsou k dispozici. Existují také koktejly, které jsou speciálně určeny pro lidi s alergiemi nebo intolerancemi. Ať už jsou vaše potřeby jakékoli, určitě se najde proteinový koktejl, který vám bude vyhovovat.

Proteinové koktejly se vyrábějí v mnoha různých formách, včetně prášku, hotového nápoje a tyčinek.  Koktejly v prášku jsou nejoblíbenějším typem proteinových koktejlů. Obvykle se vyrábějí ze syrovátky nebo kaseinu, dvou typů bílkovin obsažených v mléce. Prášky lze smíchat s vodou nebo mlékem a připravit tak koktejl. Často se také používají při pečení nebo k přidání bílkovin do koktejlů. Proteinové koktejly připravené k pití jsou předem připravené koktejly, které můžete jednoduše otevřít a vypít. Jsou obvykle dražší než proteinové prášky, ale mohou být pohodlnější, pokud jste na cestách.

Protein vs bílkovina

Bílkoviny z potravinových zdrojů jsou kompletní bílkoviny, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Doplňky stravy jsou naopak obvykle nekompletní bílkoviny, což znamená, že v nich chybí některé esenciální aminokyseliny. Ačkoli jsou obě formy bílkovin prospěšné, je důležité si uvědomit rozdíl, abyste si mohli být jisti, že dostáváte všechny potřebné živiny.

Bílkoviny jsou jednou z nejdůležitějších živin, které vaše tělo potřebuje. Jsou nezbytné pro růst a obnovu buněk a hrají roli v mnoha dalších životně důležitých procesech. Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které jsou stavebními kameny svalové tkáně. Při cvičení se vaše svaly rozpadají a potřebují bílkoviny k obnově. Proto se bílkoviny často označují jako „stavební kámen“ svalů.

Protejnový koktejl

Příjem dostatečného množství bílkovin je obzvláště důležitý, pokud se snažíte budovat svaly nebo zhubnout. To proto, že bílkoviny vám pomáhají cítit se déle sytí a mohou podpořit váš metabolismus. Bílkoviny jsou makroživiny, které jsou pro naše tělo nezbytné. Najdeme je v potravinách, jako je maso a vejce, a také v doplňcích stravy. Přestože jsou bílkoviny pro naše zdraví nezbytné, mnoho lidí si jejich význam stále neuvědomuje. Pokud jde o bílkoviny, existují dva hlavní typy – ty, které získáváme z potravy, a ty, které jsou dodávány ve formě doplňků stravy. Oba jsou pro naše zdraví prospěšné, ale mnoho lidí si stále neuvědomuje rozdíl mezi nimi

Proteinové prášky

Proteinové prášky jsou oblíbeným doplňkem stravy, ale nejsou jediným způsobem, jak do stravy dostat bílkoviny. Konzumace potravin bohatých na bílkoviny je stále nejlepším způsobem, jak získat všechny základní živiny, které vaše tělo potřebuje. Pokud však hledáte rychlý a snadný způsob, jak zvýšit příjem bílkovin, mohou být vhodnou volbou proteinové prášky.  Proteinové koktejly jsou oblíbenou volbou pro lidi, kteří chtějí zlepšit své zdraví a kondici. Na trhu je však tolik různých značek a typů, že může být těžké se zorientovat.

Co hledat u dobrého proteinového koktejlu?

Při výběru proteinového koktejlu je důležité pečlivě číst etiketu.

Zde je několik věcí, na které je třeba se zaměřit:

  • Zdroj bílkovin: Hledejte koktejl, který obsahuje alespoň 20 gramů bílkovin v jedné porci. Syrovátka a kasein jsou dva dobré zdroje bílkovin.
  • Méně než 5 gramů sacharidů: Příliš mnoho sacharidů může způsobit, že je koktejl příliš sladký a může způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.
  • Méně než 5 gramů tuku: Příliš mnoho tuku může způsobit, že koktejl bude příliš kalorický.
  • Žádné přidané cukry: Vyhněte se koktejlům, které obsahují přidané cukry, jako je sacharóza, glukóza nebo fruktóza. Místo toho si vyberte koktejl vyrobený z přírodních sladkých látek jako je stévie nebo mnišské ovoce.
  • Míchatelnost: Některé proteinové prášky se špatně míchají a výsledkem je hrudkovitý koktejl. Pokud je pro vás míchatelnost důležitá, hledejte prášek, který se snadno rozpouští ve vodě nebo mléce.
  • Chuť: Proteinové koktejly se vyrábějí v široké škále příchutí. Pokud máte nějakou oblíbenou, hledejte koktejl s touto příchutí. V opačném případě si vyberte proteinový prášek bez příchutě, abyste si mohli přidat vlastní ovoce nebo příchutě.

Protejnový koktejl na hubnutí

Pokud se snažíte zhubnout, mohou být proteinové koktejly užitečným doplňkem vašeho jídelníčku. Mohou vám poskytnout další bílkoviny, které potřebujete k pocitu spokojenosti, a pomoci vám dosáhnout denních kalorických cílů. Při výběru proteinového koktejlu pro hubnutí je důležité věnovat pozornost kaloriím a makrům. Dobrým pravidlem je vybrat si koktejl, který má přibližně 100-150 kalorií a 20-30 gramů bílkovin. Měli byste se také vyhnout koktejlům s vysokým obsahem cukru nebo tuku.

Kdy pít protein při hubnutí? Proteinové koktejly lze pít kdykoli během dne. Někteří lidé však zjistili, že jim pití  hned ráno pomáhá dosáhnout denních bílkovinných cílů. Jiní dávají přednost pití koktejlu po tréninku, aby rychle a snadno doplnili energii.

Jak si připravit proteinový koktejl?

Výroba vlastního proteinového koktejlu doma je rychlá a snadná.
Potřebujete pouze mixér, mléko nebo vodu a svůj oblíbený proteinový prášek.

Zde je jednoduchý recept, který vám pomůže začít:

– 1 odměrka proteinového prášku (syrovátkového, kaseinového nebo rostlinného)

– 1 šálek mléka nebo vody

– 1 banán nebo centimetrový kousek čerstvého zázvoru (nepovinné)

Existuje mnoho chutných a zdravých receptů na koktejly na hubnutí. Zde je několik našich oblíbených:

Čokoládový proteinový koktejl s arašídovým máslem:

Tento koktejl kombinuje příchuť čokolády a arašídového másla a vytváří lahodný a chutný koktejl nejen na hubnutí.

Proteinový koktejl s čokoládovým arašídovým máslem

Složení:

– 1 odměrka čokoládového proteinového prášku

– 1 šálek neslazeného mandlového mléka

– 2 polévkové lžíce přírodního arašídového másla

– 1 banán

Návod k přípravě:

V mixéru mixujte všechny přísahy do hladka a vychutnejte si ho koktejl.

Protejnový koktejl vanilka

Vanilkový proteinový koktejl

Složení:

1 odměrka vanilkového proteinového prášku

1 šálek nesladkého vanilkové mandlové mléko

1 banán

1 lžíce chia semínek

Návod k přípravě:

V mixéru rozmixujte všechny ingredience do hladka. Vychutnejte si ji tak, jak je, nebo ji nalijte do sklenice a doplňte čerstvým ovocem, ořechy nebo semínky.

Proteinový koktejl je ideální pro ty, kteří milují chuť vanilky. Je to skvělý způsob, jak dodat tělu energii a zároveň zhubnout!

 

Podobné příspěvky